Dreptul muncii

  1. Home
  2. »
  3. Dreptul muncii
Cabinet avocatura

DREPTUL MUNCII

Noi suntem răspunsul dumneavoastră pentru un mediu de lucru sigur, în care veți fi respectat, indiferent de poziția pe care o ocupați!

 

Înainte de orice informație pe care doriți să o aflați, trebuie să aveți în vedere faptul că, atât în calitate de angajat, cât și de angajator, beneficiați prin Codul Muncii din România, de o serie de drepturi menite să clădească medii de lucru plăcute, prospere și sigure, benefice pentru ambele părți, în vedere dezvoltării armonioase a relațiilor dintre oameni, dar și a economiei țării.

Nu uitați că sunteți mai mult decât un număr! Aveți abilități, personalitate unică, idei și drepturi, iar toate atuurile de care beneficiați vă oferă motive reale de a nu cădea pradă sistemului corupt. Complacerea în situații anormale la mediul de lucru, din păcate, a devenit o normalitate în țara noastră.

Amintiți-vă că aveți propria voce și puteți proceda așa cum mulți nu o fac, din teamă.

Eu și echipa mea de specialiști în dreptul muncii suntem aici pentru a vă oferi consultanța și ajutorul de care aveți nevoie în vederea soluționării situației dificile cu care vă confruntați la locul de muncă.

Ce drepturi aveți în calitate de angajat?

  • Dreptul la un salariu
  • Dreptul la un mediu de lucru sigur și sănătos
  • Dreptul la respect și demnitate
  • Dreptul la repaus și concediu
  • Dreptul la egalitate de șanse
  • Dreptul la protecția vieții private
  • Dreptul la informare și consultare
  • Dreptul la acces la formare profesională
  • Dreptul la protecție în fața concedierii abuzive
  • Dreptul de a contesta deciziile angajatorului

 

Mesaj pentru angajator:

Este responsabilitatea dumneavoastră să asigurați un mediu de lucru plăcut și sigur, care să vă conducă compania către succes, și responsabilitatea angajaților să păstreze și dezvolte aceste valori benefice, adoptate de angajatorul lor.

Codul Muncii din România este unul complex și oferă angajaților o mulțime de beneficii, însă atunci când lucrurile nu funcționează conform celor stabilite și agreate de ambele părți, identificați activitate frauduloasă în rândul echipei, ori care poate pune compania în pericol, este necesar să apelați la ajutorul unui specialist în dreptul muncii, pentru a vă ghida pașii.

Vă stau la dispoziție pentru a identifica împreună cea mai sigură și eficientă soluție pentru situația dumneavoastră izolată, în vederea minimizării pierderilor și pentru a restabili un echilibru în fluxul de lucru intern.

 

Ce drepturi aveți în calitate de angajator?

  • Dreptul de a organiza activitatea și de a stabili regulile interne
  • Dreptul de a angaja și a selecta personalul
  • Dreptul de a evalua performanțele angajaților
  • Dreptul de a dispune sancțiuni disciplinare
  • Dreptul de a concedia angajații
  • Dreptul de a cere respectarea regulamentelor interne
  • Dreptul de a modifica programul de lucru
  • Dreptul de a supraveghea respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă

 

Dacă vă aflați într-o situație dificilă la locul de muncă, în calitate de angajat ori angajator, și doriți să știți cât este un onorariu avocat în această situație, uitați de costuri!

Eu vă invit la o ședință de consultanță pentru a explora împreună posibilele soluții pentru problema cu care vă confruntați, în urma căreia veți beneficia și de un desfășurător al costurilor necesare, în funcție de situația dumneavoastră particulară.

 

Vă rog să nu rămâneți indiferenți la abuzurile de la locul de muncă și să luptați pentru a avea un mediu plăcut și primitor la care să vă întoarceți 5 zile din 7.

 

De ce este important dreptul muncii?

Petrecem la locul de muncă 8 ore pe zi, iar acest lucru înseamnă că stăm mai mult la muncă decât acasă, cu familia. Este important pentru sănătatea noastră psihică și emoțională să ne asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a avea un mediu plăcut și prosper. Luând în considerare că de multe ori timpul și colegii de la birou ne afectează viața de zi cu zi, cat costa un avocat este cu siguranță mai puțin decât toate daunele morale și materiale pe care le putem suporta atunci când acceptăm un comportament inadecvat.

În cei 17 ani de experiență am reprezentat atât angajați curajoși cât și angajatori corecți, iar acum suntem pregătiți pentru a vă fi alături în găsirea soluțiilor legale optime, indiferent de provocările cu care vă confruntați la locul de muncă.

 

 

Testimoniale ale clienților care au beneficiat de serviciile noastre în dreptul muncii

Pentru un avocat dedicat, fiecare succes al clientului este o dovadă că munca și eforturile depuse au avut un impact real și pozitiv.

Opiniile, aprecierile și sfaturile clienților cu care am avut onoarea de a colabora, au reprezentat încă de la început o piatră de temelie importantă a carierei, muncii și pasiunii pe care o depun în soluționarea fiecărui caz.

Avram T.

Am căutat cât este un tarif avocat proces civil, pe internet, și am găsit-o pe doamna avocat. M-am confruntat cu o situație greu de suportat la locul de muncă, însă cu ajutorul doamnei Ionescu, am primit ce mi se cuvenea.

Andrei V.

Am ales să fac ceva ce nu mulți angajați fac, astfel că am luat măsuri împotriva angajatorului meu abuziv. Am căutat avocat online, iar prima recomandare a fost doamna Ionescu. Sunt mulțumit de alegerea făcută și, în special, pentru rezultatul obținut.

Nicoară O.

În ziua de azi, este dificil să găsim angajați de încredere și competenți care să nu acționeze împotriva companiei. Ca și manager, m-am confruntat cu situații grave de furt, astfel că am ales să apelez la ajutorul unui avocat online care să mă ajute cu consiliere și toate demersurile necesare în vederea pedepsirii făptașilor. Mulțumesc, doamnei Ionescu pentru înțelegere și integritate!

Zimbru C.

Sunt foarte mulțumit de serviciile doamnei avocat și o recomand negreșit! Nu credeam că voi ajunge în instanță cu unul din angajații mei, însă, din păcate situația a necesitat această măsură.

Anton E.

Concediul de maternitate ar trebui sa fie o reala bucurie, dar nu și în cazul meu, deoarece am sfârșit căutând pe internet cat costa un avocat sa te reprezinte într-un proces cu privire la dreptul muncii.  Angajatorul meu a încercat în repetate rânduri, și a reușit, să îmi încalce drepturile de angajat, însă am făcut inspirata alegere de a apela la serviciile unui avocat drept civil. Mulțumesc pentru timpul și răbdarea de care ați dat dovadă!

 

Întrebări comune despre dreptul muncii

  1. Care sunt motivele pentru care pot fi concediat?

Codul Muncii din țara noastră ne indică motivele pentru care un angajat poate fi concediat, iar de regulă, acestea se referă la:

  • Abateri disciplinare grave sau repetate
  • Incapacitate fizică sau psihică a angajatului
  • Necorespundere profesională
  • Desființarea locului de muncă
  • Concediere colectivă
  1. Pot fi concediat în timpul perioadei de probă fără să primesc preaviz?

 Codul Muncii din România ne indică faptul că atât angajatorul, cât și angajatul pot încheia colaborarea în timpul perioadei de probă, fără a fi necesar un preaviz sau un motiv concret pentru luarea deciziei.

Așa cum ne indică Art. 31, alin. (3) din Codul Muncii, care prevede că:

„Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.”

Este totuși esențial de menționat că, în situația în care considerați că decizia de concediere este abuzivă sau discriminatorie, este indicat să apelați la un avocat drept civil pentru a vă oferi consultanță în acest sens, în vederea adoptării unor decizii corecte și strategice.

  1. Ce pot face dacă nu primesc salariul la timp?

Înainte de orice, trebuie să știți faptul că angajatorul este obligat prin lege să vă plătească salariul la data stabilită în contract, astfel că aveți tot dreptul de a sesiza această situație în condițiile în care vă afectează, se întâmplă regulat, termenul este cu mult depășit sau considerați că sunteți supus unor condiții de lucru abuzive.

Înainte de orice, verificați contractul de muncă, clauzele acestuia cu privire la plată și discutați cu angajatorul.

În situația în care nu puteți rezolva intern, aveți mai multe opțiuni la care puteți apela:

  • Sesizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă
  • Acțiune în instanță cu ajutorul unui avocat Bucuresti
  • Dobânzi și despăgubiri
  • Încetarea contractului de muncă
  1. Cum pot obține despăgubiri pentru un accident de muncă?

Dacă ați suferit un accident la locul de muncă și doriți să obțineți despăgubiri în urma acestuia, trebuie să parcurgeți mai multe etape, după cum urmează:

  • Raportarea accidentului de muncă
  • Cercetarea accidentului de muncă
  • Tratament medical și concediu medical
  • Despăgubiri de la Casa de Asigurări pentru Accidente de Muncă
  • Solicitarea de daune morale și materiale
  • Acțiune în instanță
  • Pensie de invaliditate

Din proprie experiență vă recomand să apelați la serviciul de consultatie avocat pentru a vă asigura că demersurile parcurse sunt corecte și veți obține despăgubirile meritate.

  1. Ce pot face în situația în care un angajat nu își mai îndeplinește sarcinile?

În calitate de angajator, dacă vă confruntați cu un angajat problematic, ce nu își mai îndeplinește sarcinile zilnice și nu mai atinge indicatorii de performanță stabiliți de comun acord, puteți lua măsuri în conformitate cu Codul Muncii, parcurgând mai multe etape. În funcție de gravitatea situației, etapele se traduc prin:

  • Evaluarea situației și clarificarea așteptărilor de ambele părți
  • Emiterea unui avertisment scris către angajat
  • Inițierea procedurii de evaluare a performanței în vederea analizei activității angajatului
  • Adoptarea sancțiunilor disciplinare prevăzute în legislație
  • Inițierea procedurii de cercetare disciplinară
  • Concedierea din motive disciplinare/ pentru necorespundere profesională
  • Negocierea unei soluții amiabile pentru încetarea contractului
  • Consultarea unui avocat pentru a vă asigura că respectați toate prevederile legale și procedurile necesare
  1. Cum pot proceda dacă angajatorul meu face avansuri sexuale?

Din nefericire, situațiile ce includ avansuri sexuale sunt tot mai dese și desigur, în special în rândul femeilor. Dacă vă confruntați cu acest scenariu, este necesar să parcurgeți următorii pași:

  • Documentarea incidentului- detalii cu privire la dată, oră, doc, persoane prezente, email-uri, mesaje etc
  • Raportarea hărțuirii- în cadrul departamentului de HR sau la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ori la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)
  • Depunerea unei plângeri la poliție
  • Solicitarea unei evaluări psihologice
  • Acțiune în instanță
  • Contactarea unui avocat

Abuzurile sexuale sunt situații grave cu care ce confruntă tot mai multe femei din România și străinătate. Hărțuirea sexuală este interzisă prin Codul Muncii și legislația anti-discriminare din România și fiecare persoană are dreptul la a avea un mediu de lucru sigur.

Eu și colaboratorii mei vă stăm la dispoziție pentru a depăși împreună aceste evenimente ce au un puternic impact emoțional și psihologic și, desigur, pentru a face dreptate în cazul dumneavoastră de abuz sexual la locul de muncă!

Programeaza o consultatie

Pret consultatie: 350 lei

Solutii Legale