Ordin de protectie

ordin de protectieOrdin de protectie

Un ordin de protectie este caracterizat prin celeritate (solutionare rapida). El este o procedura de urgenta care, conform Legii nr. 217/2003 asa cum a fost modificata de Legea 174/2018, creaza posibilitatea persoanelor ce se constituie victime ale violentei in familie sa-si protejeze integritatea fizica sau psihica si libertatea personala .

Deasemenea, in cazul in care unul dintre soti, concubini sau membri de familie este acuzat pe nedrept de agresiune si necesita aparare astfel incat sa se poata opune in conditii de legalitate emiterii unui ordin de protectie, cabinetul nostru de avocatura îi acorda asistenta si reprezentare.
Ordinul de protectie in sensul legii apara victima violentei domestice si inseamna orice inactiune sau actiune intentionată de violentă fizica, sexuala, psihologică, economica, sociala sau spirituala care se produce in mediul familial sau domestic ori intre soti sau fosti soti, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Ordin de protectie în cazul violenței domestice

Violenta domestica pentru care se poate solicita ordin de protectie se manifestă sub urmatoarele forme:

a) violenţa psihologica – impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace:

  • prin ameninţare verbala sau în orice altă modalitate
  • prin santaj, violentă demonstrativa asupra obiectelor şi animalelor, etc.

b) violenta fizica – vatamarea corporala ori a sanătătii

  • directa și vizibilă imediat prin lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, în orice formă şi de orice intensitate
  • mascată, ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar, supunerea la eforturi fizice epuizante etc.

c) violenta sociala – impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de invatamant sau a locului de muncă, interzicerea/limitarea realizarii profesionale. În acestă categorie intră și  impunerea izolarii, inclusiv in locuinta comuna, privarea de acces în spaţiul de locuit, deposedarea de acte de identitate, privare intentionată de acces la informatie, precum şi alte actiuni cu efect similar etc

Un ordin de protectie se poate acorda provizoriu si se da la depunerea sesizarii la Sectia de Politie pentru 5 zile (120 de ore).

Ulterior, el urmeaza a fi sustinut si confirmat daca este cazul de instanta competenta. Ordiul de protectie limiteaza actiunile agresorului pe o perioada de cel mult 6 luni, timp in care victima poate actiona pe cale legala pentru realizarea drepturilor sale.

Victima violenţei domestice are dreptul:
a) la respectarea personalitatii, demnitatii şi a vietii sale private;
b) la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale;
c) la protectie speciala, adecvata situatiei şi nevoilor sale;
d) la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare sociala, precum şi la asistenta medicala, etc, motiv pentru care acesta poate obtine ordin de protectie.

Un ordinul de protectie se obtine atat de femei cat si de barbati, agresiunea sub orice forma in familie este strict interzisa prin lege. Orice cetatean beneficiaza de ocrotire si de dreptul de a obtine ordin de protectie.

Vetu Mama
Vetu Mama
13:43 05 Sep 20
Nu am vizitat locația.dar am vazut recenziile și pare Ok.
Sorin Munteanu
Sorin Munteanu
09:02 19 Aug 20
De revenit, o doamna avocat profesionista. Nu te jupoaie ca altii.
Avasiloaiei Marian
Avasiloaiei Marian
10:31 17 Apr 20
Inclinatie spre problema clientului mai putin cea materiala. Apreciez si multumesc pentru rezolvarea problemei.
Petra Tudosă
Petra Tudosă
14:02 28 Oct 19
Dna avocat a demonstrat o abilitate deosebita in a soluționa cazul meu, a avut răbdare cu mine, empatie si multa... perspicacitate. A facut ce mi-a promis, a rezolvat cazul meu. Va multumesc, dna avocat !read more
Sandu Tiberiu
Sandu Tiberiu
14:25 10 Feb 19
Am venit la recomandare si n-am gresit. Mi-a castigat cazul destul de dificil dealtfel. Multumesc dra.Crina.
Dobrescu Madalin Cristian
Dobrescu Madalin Cristian
16:01 09 Feb 19
Un avocat corect, inclinatie spre client. Nu simti ca vrea sa te jupoaie ci mai degraba ca vrea sa te ajute.... Profesionista. Recomandread more
Geana Laurentiu
Geana Laurentiu
16:42 09 Nov 18
O doamna foarte draguta si amabila, a stat cu mine pana m-am lamurit si merg pe mana ei. Multumesc.
Next Reviews
Call Now Button //]]>