Succesiuni

  1. Home
  2. »
  3. Succesiuni
Avocat drept civil

1. Succesiuni

Moștenirea este transmisiunea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în viață. În această procedură aveți nevoie de un avocat specialist în drept succesoral, dacă din orice motiv, notarial nu se poate face, noi suntem pregătiți pentru a vă oferi consultanță și suport la fiecare pas.

 

Dn postura de avocat cu experiență în dreptul succesoral, recomand ferm să solicitați consultanță juridică chiar și atunci când relațiile dintre părți sunt bune. Acțiuni simple, dar cu un impact important, recomandate de un avocat la momentul potrivit, vă pot proteja în fața unor probleme sau pierderi ulterioare.

În dreptul succesoral, moștenitorii legali sunt împărțiți în mai multe categorii, iar aceștia sunt chemați la moștenire în funcție de gradul de rudenie cu persoana decedată. Ordinea moștenitorilor legali este stabilită de lege și urmează o ierarhie clară:

  • Prima categorie de moștenitori o constituie copiii defunctului (legitimi și adoptați), care au dreptul prioritar la moștenire, care vor împărți bunurile cu soțul supraviețuitor, în situația în care acesta există. O altă particularitate este faptul că aceștia sunt moștenitori rezervatari.
  • Dacă nu există copii sau aceștia renunță la moștenire, a doua categorie de moștenitori o reprezintă ascendenții direcți, adică părinții decedatului, care vor împărți bunurile cu soțul supraviețuitor, în situația în care acesta există.
  • În a treia categorie, vin la moștenire frații și surorile defunctului, împreună cu nepoții de frate sau soră. Aceștia sunt considerați colaterali privilegiați și pot moșteni împreună cu soțul supraviețuitor, dacă nu există descendenți sau ascendenți.
  • A patra categorie include rudele mai îndepărtate, precum verii, care vor moșteni doar în absența moștenitorilor din primele trei categorii și alături de soțul supraviețuitor.

În toate aceste cazuri, soțul supraviețuitor are un drept special, care îi garantează o parte din moștenire, indiferent de prezența altor rude. Acesta moștenește alături de moștenitorii din fiecare categorie, însă proporția variază în funcție de situație.

 

În calitate de  avocat specializat în succesiuni și moșteniri, vă pot oferi consiliere pentru a vă asigura că bunurile dumneavoastră vor fi împărțite, după deces, exact așa cum vă doriți, ajungând la persoanele potrivite. Putem, de asemenea, acționa ca executori ai testamentului sau chiar susține urmașii în vederea intrării în drepturi.

Experiența acumulată în materia dreptului succesoral, îmi permite să vă ofer ajutorul necesar și în situații complicate precum lipsa de pe teritoriul țării a celorlalți moștenitori, dacă nu aveți acte pe terenul sau casa care a aparținut defunctului, chiar și în situația existenței unui testament, însă vă aflați în postura de moștenitor rezervatar. În foarte multe situații, un avocat succesiune vă poate ajută să clarificați și să acționați conform intereselor dumneavoastră.

2. Partaje și ieșiri din indiviziune

Indiferent dacă vă aflați în plin proces de divorț și dețineți bunuri comune, ați moștenit proprietăți alături de alte rude sau ați achiziționat bunuri împreună cu o altă persoană, atunci când doriți să valorificați aceste bunuri, este esențial să fie realizată o împărțire corectă a acestora în funcție de cotele corespunzătoare.

 

Aceasta se referă la procesul de partaj, care este fundamental în gestionarea bunurilor comune, fie că este vorba de bunuri dobândite în timpul căsătoriei, de bunuri moștenite sau de bunuri cumpărate în comun.

 

Procesul de partaj reprezintă modalitatea prin care bunurile comune sunt împărțite între co-proprietari, stabilind astfel cotele de proprietate ale fiecărei părți.

 

 Această etapă este esențială atât pentru clarificarea drepturile fiecărui co-proprietar, cât și pentru a facilita procesului de vânzare sau valorificare a acestor bunuri în mod legal.

 

În situațiile în care nu există o împărțire clară, pot apărea conflicte și neînțelegeri, iar valorificarea bunurilor poate deveni complicată.

În general, instanțele de judecată optează pentru strategia de împărțire a bunurilor în natură, atunci când acest lucru este posibil. Acest proces implică atribuirea bunului unei părți și oferirea unei sulte (bani echivalenți) celeilalte părți. În situația în care împărțirea în natură nu este posibilă, se poate recurge la vânzarea bunului și împărțirea sumei în funcție de cotele corespunzătoare fiecărei părți.

 

Dacă în materie de succesiune sau achiziția bunurilor, lucrurile sunt clare, în cazul bunurilor cumpărate în timpul căsătoriei, cotele de contribuție ale soților la achiziție pot fi stabilite de instanța, la cerere. Astfel, un avocat specializat în partajul după divorț sau în divorțul cu partaj poate solicita instanței de judecată să stabilească cotele de contribuție ale fiecărui soț. Este esențial de subliniat că, deși cota de 50% pentru fiecare soț este percepută ca fiind norma, orice cote diferite trebuie susținute cu dovezi clare.

 

Profesia de avocat ne-a demonstrat cu fiecare ocazie că partajul bunurilor comune este un proces esențial, indiferent de circumstanțele în care acestea au fost dobândite, pentru un flux eficient ce presupune valorificarea acestora, sub orice formă.

 

Indiferent dacă vă confruntați cu un divorț, cu o moștenire sau cu o achiziție comună, este important să apelați la ajutorul unui avocat drept civil, specializat în drept succesoral, pentru a vă asigura că beneficiați de o împărțire corespunzătoare a bunurilor.

 

Este crucial să aveți în vedere faptul că există două modalități de realizare a partajului: pe cale amiabilă (partajul amiabil) și cu ajutorul instanței judecătorești (partajul judiciar).

Testimoniale ale clienților care au beneficiat de serviciile noastre în dreptul succesoral

Mitrică L.

M-am confruntat cu un proces dificil de divort, însă cu ajutorul doamnei Ionescu, am reușit să depășesc cu succes acest moment dificil. Sunt mulțumit de serviciile și profesionalismul doamnei avocat și o voi recomanda cu siguranță pe viitor.

Zlartov O.

Eram în căutarea unui avocat Bucuresti, iar doamna Ionescu Crina a fost prima recomandare primită. Eram implicată într-un caz de partaj judiciar, iar doamna avocat m-a susținut și ghidat în tot acest timp.

Antonescu A. Designation

Căutam cel mai bun avocat din Bucuresti, astfel că am luat legătura cu doamna Ionescu Crina, în urma unei recomandări. Sunt mulțumită de serviciile și atitudinea doamnei în ceea ce mă privește!

Popescu B.

Mulțumesc doamnei Ionescu pentru ajutorul oferit în vederea obținerii celor meritate în urma moștenirii. Fără dânsa un aș fi reușit să mă bucur de dreptatea meritată!

Întrebări comune despre dreptul succesoral

1. Cum se deschide procedura de succesiune?

Pentru a începe acest proces, moștenitorii trebuie să facă o cerere. Această cerere se depune la judecătoria din orașul sau comuna unde a locuit ultima dată defunctul. Pentru a vă asigura că parcurgeți corect toți pașii, este indicat să apelați la serviciile unui avocat partaj și succesiune.

2. Cat costa un avocat sa te reprezinte într-un proces ce implica o succesiune?

Costul diferă în funcție de complexitatea cazului. În urma ședinței de consultanță, există posibilitatea de a primi un cost aproximativ, însă, odată cu prelungirea răspunsului din partea instanței judecătorești, acesta poate suporta anumite creșteri. Fiecare onorariu avocat proces civil este diferit, în funcție de prețurile stabilite de acesta. În cazul biroului nostru de avocatură, costul inițial pentru ședința de consultanță, este de 350 RON.

3. Ce se întâmplă dacă există un testament?

În situația în care există un testament, procesul de succesiune poate să difere față de cel în care nu există un astfel de document, iar etapele pot să difere, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Este important de cunoscut, totuși, că testamentul trebuie prezentat notarului pentru a fi deschis și aplicat și primează în succesiune, dar trebuie să respecte drepturile moștenitorilor rezervatari (copii, soț/soție). În anumite condiții, moștenitorii pot avea dreptul de a contesta testamentul, iar distribuirea bunurilor se va face conform dorințelor testatorului, cu respectarea legii.

Care sunt drepturile moștenitorilor legali?

Drepturile pe care moștenitorii le au în cadrul succesiunii, sunt stabilite de Codul Civil și fac referire la modalitățile prin care bunurilor defunctului sunt împărțite. Principalele drepturi de care beneficiază moștenitorii, se traduc prin:

  • Dreptul de a moșteni

Moștenitorii legali au dreptul de a primi bunurile și activele lăsate de defunct.

  • Dreptul de a cere deschiderea succesiunii

Oricare dintre moștenitorii legali are posibilitatea de a solicita deschiderea procedurii de succesiune la instanță.

  • Dreptul de a primi informații

Moștenitorii au dreptul să fie informați cu privire la bunurile moștenite, precum și la datoriile defunctului.

  • Dreptul de a renunța la moștenire

Moștenitorii au dreptul de a renunța la moștenire, dacă consideră că datoriile defunctului depășesc valoarea bunurilor moștenite. Este imperios necesar ca renunțarea să fie făcută în termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii.

  • Dreptul de a solicita împărțirea bunurilor

După stabilirea moștenitorilor, aceștia pot solicita împărțirea bunurilor conform cotei lor legale.

  • Dreptul de a participa la procesul de succesiune

Toți moștenitorii legali au dreptul să participe la procesul de succesiune, să fie informați despre termenele de judecată și să își exprime punctul de vedere.

  • Dreptul de a contesta testamentul

Dacă există un testament, moștenitorii legali au dreptul de a-l contesta dacă consideră că este invalid.

  • Dreptul de a beneficia de cheltuielile de succesiune

În cazul în care există cheltuieli legate de procedura de succesiune (de exemplu, taxe de succesiune), moștenitorii pot solicita scăderea acestor cheltuieli din valoarea totală a bunurilor moștenite.

 

Cum pot solicita o evaluare a bunurilor incluse în succesiune?

Dacă doriți să beneficiați de o evaluare a bunurilor incluse în succesiune, trebuie să parcurgeți câțiva pași, precum:

  • Identificarea exactă a bunurilor
  • Angajarea unui evaluator
  • Obținerea raportului de evaluarea
  • Utilizarea raportului de evaluare în procedura de succesiune

 

Care sunt termenele limită pentru a depune cererile legate de succesiune?

Există mai multe termene limită în ceea ce privește depunerea cererilor legate de succesiune, acestea putând fi rezumate astfel:

  • Un an termen pentru acceptarea succesiunii, acceptare care poate fi expresă – declarație notarială sau acceptare tacită.
  • Succesiunea poate fi cerută a fi deschisă oricând, neacceptarea succesiunii în termenul legal poate duce la decăderea moștenitorilor din dreptul de opțiune succesorală.

 

Ce se întâmplă dacă există un testament?

În situația în care există un testament, procesul de succesiune poate să difere față de cel în care nu există un astfel de document, iar etapele pot să difere, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Este important de cunoscut, totuși, că testamentul trebuie prezentat notarului pentru a fi deschis și aplicat și primează în succesiune, dar trebuie să respecte drepturile moștenitorilor rezervatari (copii, soț/soție).

În anumite condiții, moștenitorii pot avea dreptul de a contesta testamentul, iar distribuirea bunurilor se va face conform dorințelor testatorului, cu respectarea legii.

 

Ce documente sunt necesare în procedura de succesiune?

Atunci când ne raportăm la succesiuni, putem avea nevoie de mai multe documente, pentru a demonstra drepturile de moștenitori, evaluarea bunurilor și realizarea succesiuni. De cele mai multe ori, aceste documente se rezumă la:

  1. Certificatul de deces
  2. Actele de identitate ale moștenitorilor
  3. Certificatul de naștere al moștenitorilor
  4. Certificatul de căsătorie al soțului/soției supraviețuitoare
  5. Actele de proprietate ale bunurilor defunctului
  6. Extras de cont bancar sau documente financiare
  7. Testamentul (dacă există)
  8. Certificat fiscal pentru imobile și bunuri mobile
  9. Certificat de atestare fiscală de la ANAF
  10. Declarația de acceptare sau renunțare la moștenire
  11. Documentele care atestă datoriile defunctului
  12. Raport de evaluare a bunurilor (dacă este necesar)
  13. Alte documente specifice

 

Pentru a vă asigura că lucrurile se realizează rapid și sigur, aveți posibilitatea de a achita un onorariu avocat pentru o ședință de consultanță, dar și pentru a vă ghida în întregul proces, iar eu și colaboratorii mei vă stăm cu drag la dispoziție în acest sens!

Programeaza o consultatie

Pret consultatie: 350 lei

Solutii Legale