Rapire internationala sau retinerea minorului
- Home
- »
- Rapire internationala sau retinerea minorului
RAPIRE INTERNATIONALA sau RETINEREA MINORULUI de catre unul din parinti
Orice părinte prioritizează binele copilului său, mai presus chiar de binele lui. Există totuși situații speciale când relația dintre cei doi foști parteneri nu mai este una atât de bună, iar unul dintre părinți decide să plece cu minorul din țară fără consimțământul celuilalt.
Acest scenariu descrie un caz de răpire internațională, iar legislația mondială oferă soluții și sprijin pentru a restabili ordinea și a proteja drepturile copilului, procedurile fiind mult mai simple și sigure în cazul țărilor ce au semnat Convenția de la Haga din 1980.
Ce este Convenția de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale răpirii internaționale de copii?
Dacă vă aflați în situația în care fostul partener a scos din țară copilul, fără acordul dumneavoastră, este necesar să cunoașteți detaliile cu privire la Convenția de la Haga, care poate reprezenta o unealtă importantă în recuperarea minorului.
Convenția de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale răpirii internaționale de copii, este un tratat internațional care are scopul de a proteja copiii de efectele dăunătoare ale răpirii sau reținerii lor ilegale într-o altă țară de către unul dintre părinți sau de către alte persoane apropiate.
Convenția se aplică în cazurile în care un copil sub 16 ani este dus sau reținut într-un alt stat fără consimțământul celuilalt părinte sau tutore legal și este crucial de știut că aceasta poate fi utilizată doar în cadrul țărilor semnatare!
Excepții ale Convenției de la Haga
Pot exista situații izolate, în care instanța poate refuza aplicarea Convenției, dacă există riscul ca minorul răpit să fie expus la pericole fizice sau psihice ori dacă acesta refuză întoarcerea, având o vârstă și maturitate suficientă pentru a-și exprima opinia.
Cu alte cuvinte, dacă revenirea minorului la părintele din țara de reședință ar reprezenta un risc pentru siguranța sa, sau dacă, având o vârstă suficient de mare, copilul refuză în mod conștient întoarcerea, instanța poate decide să nu aplice prevederile Convenției.
Există cazuri în care adolescentul refuză să se întoarcă la părintele rezident din cauza abuzurilor fizice, psihologice sau emoționale, iar instanța poate emite o hotărâre care îi permite acestuia să decidă ce dorește să facă.
În cazul în care copilul a fost dus într-o țară care nu a aderat la Convenția de la Haga, procesul de recuperare devine mult mai complicat.
Indiferent de statutul țării, veți avea nevoie de asistența unui avocat specializat pentru a iniția toate demersurile legale necesare pentru recuperarea minorului.
Vă oferim tot sprijinul și suportul nostru pentru a vă ajuta să vă readuceți în țară copilul, în cel mai scurt timp posibil și cele mai sigure condiții pentru acesta!
Nu ignorați sau amânați acțiunile pentru acte de răpire internațională! Este esențial să acționați cât mai rapid posibil și să urmăriți o procedură clară în vederea recuperării.
Binele copiilor noștri este mai presus decât orice onorariu avocat sau efort! Când vine vorba de siguranța și bunăstarea lor, nu există nicio investiție prea mare.
Întrebări comune despre răpirea internațională sau reținerea minorului
- Ce este considerat în lege a fi răpire internațională a unui minor?
Atunci când un părinte sau o altă persoană cu drept de îngrijire ia minorul din țara în care locuiește și îl duce sau îl reține într-o altă țară, fără acordul celuilalt părinte sau fără o hotărâre judecătorească care să permită acest lucru, se consideră a fi răpire internațională.
Convenția de la Haga din 1980 reglementează aceste situații dificile și stabilește proceduri clare și stricte prin care copilul trebuie returnat în țara sa de reședință. Răpirea internațională este considerată un fapt foarte grav și o încălcare a drepturilor de custodie ale celuilalt părinte și poate avea consecințe juridice grave pentru părintele răpitor.
- Ce pot face dacă fostul partener scoate copilul din țară fără permisiunea mea?
În situația în care fostul partener scoate copilul din țară fără acordul dumneavoastră, este crucial să acționați cât mai rapid posibil. Există o serie de măsuri și etape pe care le puteți parcurge în vederea aducerii minorului înapoi în țara de reședință:
- Contactarea autorităților naționale și internaționale- poliția și autoritatea centrală pentru răpirea internațională a copiilor
- Cerere în instanță
- Acțiune diplomatică- contactarea ambasadei sau consulatului României din țara în care deja se află copilul
În condițiile în care partenerul duce minorul într-o țară semnatară a Convenției de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale răpirii internaționale de copii, atunci procedura este mai simplă si sigură.
Dacă aveți motive să credeți că actul de răpire internațională se poate repeta, aveți posibilitatea de a cere instanței emiterea unui ordin de interdicție de călătorie, care să prevină călătoriile internaționale fără acordul dumneavoastră în scris.
- Cât de rapid pot recupera copilul dacă a fost dus în străinătate fără consimțământul meu?
Situațiile de răpire internațională a minorului sunt cazuri cel puțin urgente, în care părintele trebuie să acționeze cât mai rapid posibil.
Viteza cu care se pot parcurge demersurile necesare aducerii minorului înapoi în țara de reședință poate să difere de mai mulți factori. În esență, este important să rețineți că în situația în care țara în care e dus minorul este semnatară la Convenția de la Haga și dacă acționați rapid, există posibilitatea ca recuperarea copilului să se facă în câteva săptămâni sau luni. În cazuri mai complicate, procesul poate dura mai mult, în funcție de cooperarea autorităților și de contestările din partea celuilalt părinte.
Consultarea unui avocat specializat în rapire internationala este esențială pentru a accelera acest proces și pentru a vă revedea cât mai rapid copilul.
- Ce se întâmplă dacă țara în care a fost dus copilul nu este semnatară a Convenției de la Haga?
Dacă fostul partener a dus minorul într-o țară care nu este semnatară a Convenției de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale răpirii internaționale de copii, procesul de recuperare devine mult mai complicat, din nefericire, însă se poate cu siguranță soluționa. Este necesar să urmăriți mai mulți pași, precum:
- Inițierea unui proces în instanțele locale din țara în care a fost dus minorul
- Apelarea la asistență diplomatică din partea autorităților din țara dumneavoastră
- Negocierea directă cu fostul partener
- Consultarea unui avocat internațional
- Adoptarea acțiunilor preventive pentru viitor
- Ce sancțiuni riscă părintele care răpește sau reține ilegal minorul?
Răpirea internațională a minorului este o faptă gravă, iar părintele răpitor poate suporta sancțiuni stricte cum ar fi:
- Sancțiuni penale- închisoare, emiterea unui mandat de arest internațional, pierderea drepturilor părintești
- Sancțiuni civile- pierderea drepturilor asupra custodiei, despăgubiri morale si materiale, obligații financiare
- Interdicții de călătorie
- Ordin judecătoresc de protecție
- Consecințe internaționale
- Care sunt țările care au semnat Convenția de la Haga din 1980 privind aspectele civile ale răpirii internaționale de copii?
Convenția de la Haga din 1980 este un real ajutor în cazurile de răpire internațională a minorilor, fiind mai simplu și rapid întregul proces. Dacă vă confruntați cu această situație, puteți regăsi mai jos țările semnatare ale convenției. De asemenea, nu uitați ca este crucial să apelați cât mai rapid posibil la serviciile unui avocat cu experiență în răpirea internațională, pentru a eficientiza întregul proces.
Europa:
- România
- Franța
- Germania
- Italia
- Spania
- Regatul Unit
- Elveția
- Austria
- Belgia
- Olanda
- Polonia
- Portugalia
- Suedia
- Norvegia
- Danemarca
- Grecia
- Ungaria
America de Nord:
- Statele Unite ale Americii
- Canada
- Mexic
America de Sud:
- Argentina
- Brazilia
- Chile
- Columbia
- Uruguay
- Peru
Asia:
- Israel
- Japonia
- Coreea de Sud
- Hong Kong (parte a Chinei)
- Singapore
Oceania:
- Australia
- Noua Zeelandă
Africa:
- Africa de Sud
- Maroc
- Seychelles
Cu siguranță mai mult ca oricând, este necesar să acționați foarte rapid în cazurile de răpire internațională! Procesul nu este unul simplu, iar perioada de timp până când vă veți revedea copilul este în strânsă legătură cu rapiditatea cu care dumneavoastră ați acționat.
Eu și colaboratorii mei cu o vastă experiență în cazuri de răpire internațională suntem aici pentru a ne asigura că vă veți revedea copilul cu bine și cât mai rapid posibil!