Uzucapiuni

  1. Home
  2. »
  3. Uzucapiuni
Avocat drept civil

UZUCAPIUNI

Ce este uzucapiunea?

O uzucapiune este un mod de dobândire a proprietății și a altor drepturi reale prin posedarea neîntreruptă a unui lucru în intervalul de timp prevăzut de lege.

Uzucapiunea este reglementată de legislația română și se aplică atât terenurilor, cât și imobilelor.

 

Tipuri de Uzucapiune

Este important să știți că există două tipuri diferite de uzucapiune, în funcție de intervalul de timp la care ne raportăm:

  • Uzucapiune ordinară: Prima categorie face referire la bunurile imobile pentru care termenul de dobândire este de 10 ani.
  • Uzucapiune extraordinară: Ce-a de-a doua categorie de uzucapiuni se aplică în cazurile în care bunul a fost deținut fără titlu de proprietate și se îndeplinesc anumite condiții, termenul fiind de 30 de ani.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea solicita o uzucapiune?

Posesia bunului: Este necesar să exercitați o posesie reală asupra bunului, dovedind astfel că l-ați folosit ca și cum ați fi fost proprietar.

Publicitate: Posesia trebuie să fie vizibilă, astfel încât să fie evidentă pentru cei din jur.

Continuarea: Posesia trebuie să fie neîntreruptă, adică să nu existe perioade în care ați renunțat la bun.

Bună-credință: Trebuie să acționați cu intenția de a fi proprietar, fără a ști că dreptul de proprietate nu vă aparține și fără intenții ascunse.

Uzucapiunile sunt situații tot mai des întâlnite în țara noastră, care, dacă nu sunt gestionate în prezența unui avocat specialist, pot avea un răspuns negativ.

Dacă sunteți în căutarea unui avocat Bucuresti pentru a vă susține în procesul de uzucapiune, eu și colaboratorii mei cu expertiză în acest domeniu, vă stăm la dispoziție pentru a parcurge împreună drumul către cele mai bune rezultate.

 

Un proces de uzucapiune nu este atât de simplu cum poate părea, astfel că aveți nevoie de ajutorul unui expert alături de care să obțineți dreptul de proprietate dorit.

 

De ce să alegeți colaborarea cu un avocat într-un caz de uzucapiune?

  • Expertiză juridică: Eu și colaboratorii mei suntem aici pentru a vă susține în procesul de uzucapiune pe care urmează să îl desfășurați. Experiența de peste 17 ani ne-a demonstrat că fiecare caz necesită o abordare personalizată, astfel că vă suntem alături pentru clarificarea aspectelor legale complexe și găsirea celor mai bune soluții.
  • Asistență în colectarea dovezilor: Este important ca cererea dumneavoastră să fie însoțită de dovezile necesare care să ateste cele declarate. Noi vă putem ajuta să identificați și să adunați toate documentele necesare în acest sens.
  • Reprezentare în instanță: Vă vom reprezenta în instanță cu profesionalism, integritate și dedicare, pentru a ne asigura că

toate formalitățile sunt respectate și ne angajăm să depunem toate eforturile necesare pentru a atinge rezultatul dorit.

 

Un onorariu avocat este întotdeauna mai mic decât timpul și resursele pierdute atunci când nu beneficiați de suportul specialistului.

Evitați riscurile și complicațiile ce pot apărea în absența unui sprijin profesionist și apelați cu încredere la echipa care servește de peste 17 ani cu dedicare fiecare client!

Întrebări comune despre uzucapiuni

 

  1. Ce acte sunt necesare pentru a iniția o cerere de uzucapiune?

Vă aflați în situația în care doriți să inițiați un proces de uzucapiune?

Atunci trebuie să știți că este necesar să pregătiți o serie de documente în vederea înaintării demersurilor:

Cererea de chemare în judecată

  • Acte de identitate ale reclamantului – Copie după cartea de identitate sau pașaport
  • Dovezi care atestă posesia neîntreruptă – Orice documente sau înscrisuri (contracte de utilități, chitanțe sau facturi care atestă plata impozitelor pe imobil, declarații notariale de la martori care pot confirma că ați deținut imobilul pașnic și public, extrase de carte funciară care arată că imobilul nu a fost revendicat de altcineva etc.)
  • Planuri și schițe ale imobilului – Documente cadastrale, schițe și planuri topografice
  • Acte care atestă istoricul imobilului –Vechi acte de proprietate care pot sprijini faptul că nu a existat un alt proprietar activ.
  • Martori
  • Certificat de la Primărie
  • Documente de la cartea funciară – Un extras de carte funciară care să demonstreze situația actuală a imobilului

Pentru a vă asigura că îndepliniți toate cerințele și parcurgeți toate etapele corect, vă sfătuim să apelați cu încredere la serviciile unui cabinet avocat, iar în acest sens, profesioniștii noștri vă stau cu drag la dispoziție!

  1. Este posibil să aplic uzucapiunea dacă există mai mulți moștenitori?

General valabil, ar putea fi aplicată uzucapiunea, chiar și în condițiile în care există mai mulți moștenitori, însă situațiile pot să difere în funcție de fiecare caz izolat și, desigur, întregul proces devine mai complicat. În acest caz este necesar să apelați la servicii avocat drept civil, pentru a parcurge corect și clar toți pașii necesari.

 

În cazul în care un imobil a fost moștenit de mai multe persoane și nu a fost partajat oficial, uzucapiunea poate interveni dacă unul dintre moștenitori (sau chiar o persoană terță) a exercitat posesia exclusivă asupra imobilului pentru o perioadă îndelungată (de obicei, 10 sau 30 de ani, în funcție de regimul juridic aplicabil).

 

Totuși, pentru a aplica uzucapiunea în astfel de cazuri, trebuie să îndepliniți anumite condiții:

  • Posesia exclusivă, publică și neîntreruptă
  • Fără întreruperea posesiei
  • Lipsa unor acte de partaj sau
  1. Care este procedura legală pentru dobândirea proprietății prin uzucapiune?

Procedura legală pentru dobândirea proprietății prin uzucapiune implică mai mulți pași, care variază în funcție de tipul uzucapiunii. General valabil, este necesar să parcurgeți următoarele etape:

  • Pregătirea dosarului
  • Depunerea cererii în instanță
  • Procesul de uzucapiune
  • Hotărârea judecătorească
  • Intabularea dreptului de proprietate

Odată ce hotărârea devine definitivă, aceasta trebuie înregistrată în Cartea Funciară. Pentru acest pas, va trebui să depuneți hotărârea la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), unde se va realiza intabularea și veți fi recunoscut oficial ca proprietar al imobilului.

  1. Pot solicita uzucapiunea pentru o proprietate care face obiectul unui litigiu?

Da, puteți solicita uzucapiunea pentru o proprietate implicată într-un litigiu, însă acest demers poate fi mult mai complex și veți avea nevoie de suportul unui avocat uzucapiuni. Instanța va evalua cu atenție atât cererea de uzucapiune, cât și contextul legal al litigiului respectiv. Va fi necesar să prezentați dovezi solide care să demonstreze că ați deținut proprietatea în mod continuu, public și cu intenția de a o stăpâni ca un proprietar de bună-credință, pe o perioadă determinată de lege.

  1. Pot dobândi un teren care nu este înregistrat în cartea funciară prin uzucapiune?

Da, este posibil să obțineți un teren neînregistrat în cartea funciară prin intermediul uzucapiunii. Chiar dacă nu există o înregistrare oficială, dacă ați exercitat posesia asupra acelui teren în mod public și neîntrerupt, aveți dreptul să solicitați uzucapiunea. Este esențial să prezentați dovezi clare și evidente care să susțină cererea dumneavoastră.

Colaborarea cu un avocat dreptul imobiliar vă poate ajuta să parcurgeți toate etapele necesare cu succes, în vederea obținerii proprietății dorite.

  1. Cat costa un avocat sa te reprezinte într-un proces de uzucapiune?

Nu există un cost standard pentru dosarele de uzucapiune. Fiecare speță este diferită și prezintă particularități unice, astfel că este dificil de a oferi un preț general valabil tuturor celor ce se confruntă cu această situație. Complexitatea fiecărui caz este alta, motiv pentru care vă invit să beneficiați de ședința noastră de consultanță, în valoare de 350 Lei, în care putem stabili strategia pentru cazul dumneavoastră, vă pot oferi toate informațiile de care aveți nevoie cu privire la demersurile necesare și putem chiar calcula un cost total final.

Testimoniale ale clienților care au beneficiat de serviciile noastre în uzucapiuni

Pentru un avocat dedicat, fiecare succes al clientului este o dovadă că munca și eforturile depuse au avut un impact real și pozitiv.

Opiniile, aprecierile și sfaturile clienților cu care am avut onoarea de a colabora, au reprezentat încă de la început o piatră de temelie importantă a carierei, muncii și pasiunii pe care o depun în soluționarea fiecărui caz.

 Onofrei H.

Mi-am început anul căutând cat costa un proces de uzucapiune, deoarece mă aflam într-o situație disperată. Doamna avocat a fost foarte amabilă și mi-a oferit toate informațiile necesare pe înțelesul meu. Am reușit să intru în posesia imobilului în urma procesului și sunt foarte mulțumită.

Prislop I.

O persoană extraordinară și un specialist desăvârșit! Sunt foarte mulțumit de rezultatul obținut. Având în vedere problemele întâmpinate nu știu dacă aș fi reușit să obțin dreptul de proprietate fără doamna avocat Ionescu Crina Diana. Mulțumesc!

Butnaru L.

Primul avocat drept civil pe care l-am întâlnit ce are răbdarea necesară de a explica totul cap-coadă. Felicitări pentru ceea ce faceți! Eu sunt foarte mulțumită de colaborarea avută!

Libu T.

Am căutat un avocat bun Bucuresti care să mă ajute în procesul meu uzucapiune. Am ajuns la doamna Ionescu printr-o recomandare și mă declar pe deplin mulțumită de serviciile dânsei. Recomand cu inima larg deschisă acest profesionist în drept civil!

Budu Z.

Mulțumesc pentru ajutor, profesionalism și empatie! Recomand cu încredere serviciile doamnei avocat Ionescu Diana!

Programeaza o consultatie

Pret consultatie: 350 lei

Solutii Legale